Apeigų folkloro ansamblis „Kūlgrinda“ *


Kūlgrinda – tai šiuolaikiškas požiūris į folklorą, ji tęsia senąsias tradicijas ir pritaiko jas šiuolaikiniam gyvenimui. Kūlgrinda dalyvauja ir tradicinėse kalendorinėse šventėse, ir neofolkloro, roko, avangardo muzikos koncertuose ir festivaliuose, jiems suteikia lietuviškumo dvasios.

Ansamblis susikūrė 1990 metais. Įkūrėjai Jonas ir Inija Trinkūnai – vadovauja ansambliui iki šiol. Kūlgrindiečiai pasipušę pagal archeologinius radinius atkurtais drabužiais. Ansamblio repertuare vyrauja Rytų Lietuvos folkloras, sutartinės, skamba kanklės, dūdmaišiai, skudučiai ir būgnai. 
Kūlgrinda yra parengusi kelias programas: „Ugnies apeigos“, „Perkūno giesmės“, „Prūsų giesmės“, „Vilniaus pilių ritualiniai šokiai“, „Nuometavimas“. Taip pat kalendorinių švenčių programas ir žmogaus gyvenimo ciklo apeigas – krikštynų, jungtuvių, laidotuvių. „Prūsų“ giesmių programoje skamba restauruota prūsų kalba atliekami kūriniai.


Diskografija:

1996, „Kūlgrinda“, MC
2002, „Žalvarinis“ – Ugnėlakis su Kūlgrinda, CD
2002, „Ugnies paeigos“, CD, MC
2003, „Perkūno giesmės“, CD
2005, „Prūsų giesmės“, CD
2007, „Giesmės Saulei“, CD
2009, „Giesmės Valdovui Gediminui“, CD


*Naujienos
*Lietuvių religija
*Aktualijos
*Krivio balsas
*Kūryba
*Literatūra
*Statom šventnamį
*Baltai
*Deivės ir Dievai
*Apeigos
*Jungtuvės
*Palaiminimas (krikštynos)
*Laidotuvės
*Mergvakaris
*Šventės
*Kūlgrinda
*Dainos ir giesmės
*Užgavėnių dainos
*Giesmės Mildai
*Perkūno Giesmės
*Saulės giesmės
*Žiūrų dainos
*Vėlinių giesmės
*Prūsų giesmės
*Kontaktai
*Forumas